Tel: 0745.399.996   facebook  
Fii in forma
pentru copilul tau
Fii in forma
pentru copilul tau

DE CE doare nasterea?DE CE doare nasterea?


Cu siguranta ca ai auzit multe povesti despre travaliu si in mod special despre durerile specifice acestuia, descrise de cele mai multe ori ca fiind intense si ingrozitoare . Asa sa fie, oare?

Exista un singur mod de a afla. Trebuie sa treci prin asta, dar nu oricum, ci pregatita.

Durerea din travaliu este descrisa de femeile din toate civilizatiile si este mentionata inca de la inceputurile istoriei.

Cunoasterea si intelegerea cauzelor si rolurilor durerii din travaliu schimba perceptia femeilor asupra senzatiilor specifice nasterii, observandu-se o scadere a intensitatii durerii.

Reactia la durerea din travaliu depinde de personalitatea fiecareia dintre noi, de experientele anterioare, dar si de felul in care ne simtim in acel moment; daca te simti in siguranta si intelegi ce se intampla, vei avea in mod sigur perceptia unui nivel mai scazut al durerii decat daca ai lasa frica de necunoscut sa te invadeze.


DE CE APARE DUREREA?


In travaliu muschiul uterin se contracta puternic si in mod repetat cu scopul de a dilata colul si pentru ca un nou ingeras sa se nasca .

Ca orice muschi ce se incordeaza foarte mult, oboseste si apare senzatia de durere.

Suplimentar, dilatarea colului si presiunea asupra oaselor bazinului, articulatiilor si ligamentelor sunt percepute ca durere. De-a lungul travaliului, presiunea pe uretra, vezica urinara si rect reprezinta surse suplimentare de durere.

Intensitatea si durata contractiilor, viteza dilatarii colului, dimensiunea si pozitia copilului, nivelul oboselii, hidratarea si nivelul de nutritie al mamei din timpul travaliului sunt alt factori ce influenteaza perceptia durerii si capacitatea de a trece mai usor sau mai putin usor prin travaliu.

Este cert ca mecanismul nasterii este cam acelasi pentru toate femeile, dar cum suntem atat de diferite fizic dar si spiritual, factorii psihici sunt poate cei mai importanti.

Daca privim contractiile (durerea) cu frica si incercam sa le evitam, negandu-le si impotrivindu-ne, nu facem decat sa luptam impotriva propriului organism, impiedicand cursul firesc al nasterii.

Frica si panica genereaza incordare ce suplimenteaza durerea, realizand un cerc vicios Durere-Teama-Tensiune-Durere ce duce la cresterea disconfortului si chiar la prelungirea travaliului.

Durerea din travaliu este intermitenta si poate fii micsorata prin tehnici invatate la cursurile de educatie prenatala.


ROLUL DURERII DIN TRAVALIU


In primul rand durerea este un semnal de alarma ce anunta faptul ca in curand copilul se va naste si este nevoie de conditii si ingrijiri speciale.

Imaginati-va ca sunteti la lucru sau intr-un loc public si, dintr-o data, nasteti fara sa existe acest semnal de alarma. Copilul ar fii in pericol si venirea lui pe lume cu totul inadecvata.

Un alt rol extrem de important este reprezentat de corelatia dintre frecventa, durata si intensitatea contractiilor si dilatarea colului. Contractiile fiind dureroase, este usor sa identificam pe parcursul travaliului cam cat este de dilatat colul si in ce portiune a travaliului ne aflam.


CUM ESTE DUREREA IN TRAVALIU?


Datorita faptului ca suntem diferite si percepem tot ce ne inconjoara in mod diferit, si durerea din travaliu este perceputa de fiecare altfel.

De-a lungul timpului, femeile au descris-o fie ca pe o durere asemanatoare celei de la menstruatie, dar cu alta intensitate, fie ca pe o crampa la stomac sau ca pe o jena , presiune si disconfort.

Este logic sa fie asemanatoare durerii din timpul menstruatiei. La menstruatie uterul se contracta pentru eliminarea mucoasei uterine, insotita de o anumita sangerare, iar la nastere, uterul se contracta pentru ca noi sa ne cunoastem copilasul si sa ne bucuram de el.

Unele femei au semnalat aparitia unei dureri lombare (de mijloc) alaturi de senzatia de presiune in zona inghinala, presiune datorata dilatarii colului si coborarii copilului.

Este posibil sa ai una dintre aceste senzatii sau poate pe toate in acelasi timp. Nu se stie pana nu ai sa parcurgi travaliul.

Daca esti pregatita, nasterea ti se va parea usoara si ti-o vei aminti intr-un mod placut.

Durerea are rolurile ei si ne este de mare folos!


Articol publicat in revista Superbebe
Autor: Ramona Rosu
Fiziokinetoterapeut si Educator Prenatal International Lamaze,
Experienta in elaborarea programelor de pregatire
pentru nastere si gimnastica pre si postnatala
Tel: 0745.399.996
Web site: www.gimnastica-gravide.ro www.pronatalita.ro

Parteneri