Tel: 0745.399.996   facebook  
Fii in forma
pentru copilul tau
Fii in forma
pentru copilul tau

Masaj Tailandez


Originile Masajului THAI

Masajul traditional thailandez, denumit si “Nuad" in limba thailandeza, isi are de fapt originea in India, de unde a ajuns in Asia de Sud-Est de mai bine de 2.500 ani. Fondatorul acestui masaj este un doctor din nordul Indiei, Jivaka Kumar Baj, contemporan si prieten cu Buddha si medic al comunitatii de calugari budisti care s-a remarcat prin abilitatile sale de vindecare. In Thailanda acesta este considerat “Tatal medicinei".

Primele texte scrise care fac referire la Masajul Thai sunt cunoscute abia din secolul al XVII-lea, insa odata cu invazia birmaneze asupra fostului oras regal Ayuthaya, in anul 1767, aceste texte vechi au fost in mare parte distruse. S-au pastrat totusi cateva fragmente care au servit la compunerea faimoaselor epigrafe care ilustreaza punctele de presopunctura si meridianele energetice care sunt expuse in legendarul templu Wat Pho din Bangkok din timpul domniei regelui Rama III in 1832.

Principiile fundamentale ale Masajului THAI

Masajul terapeutic THAI are la baza doua teorii fundamentale:
  • Teoria celor cinci elemente
  • Teoria celor zece linii energetice – Sen Sib
Teoria celor cinci elemente isi are origine in medicina ayurvedica ("ayur" insemnand "viata", iar "veda" – "stiinta, cunostinte") si conform acesteia, fiecare fiinta este vazuta ca fiind alcatuita din elemente – Pamant: care reprezinta cristalizarea (in trupul uman orice structura solida contine elemental pamant, spre exemplu unghii, parul, dintii, muschii, oasele); Apa: care reprezinta echilibrul/senzatia de rece (in trupul uman apa exista sub diferite forme, cum ar fi plasma, limfa, saliva, sangele, secretiile nazale, lacrimile); Foc: reprezinta transformarea/ caldura (plexul solar este sediul focului responsabil cu reglarea temperaturii corpului, digestie, absorbtie si asimilare); Aer: reprezinta miscarea, schimbarea pozitiei in spatiu si Eterul: reprezinta spatiul. Fiecare perturbare a oricaruia dintre aceste cinci elemente provoaca dezechilibre la nivelul organismului care duce la aparitia bolilor si afectiunilor.

Teoria celor zece linii energetice – Sen Sib se bazeaza pe conceptul de Prana (energia vitala) din filozofia yoga. Conform acestui concept, Prana este asimilata pe cale respiratorie si digetisva si apoi distribuita in reteaua de linii energetice alimentand corpul cu energie vitala. Se vorbeste de existenta a 72.000 de canale energetice care formeaza corpul subtil (pranayama kosha). Masajul THAI a ales zece linii pe care sunt situate punctele de acupunctura importante pentru om. Masand aceste puncte specifice, este posibila tratarea anumitor boli sau calmarea durerilor. Punctele sunt considerate ca niste “porti energetice" prin care se face schimbul de energie cosmica. Masarea liniilor energetice stimuleaza cursul armonios al Pranei si contribuire la bunastarea intregului organism. Aceasta teorie sta si la baza sistemelor chinezesti de acupunctura si presopunctura.

Tehnicile Masajului THAI

Masajul THAI este vazut in Thailanda ca o practica spirituala, un bun maseur ia o pozitie meditativa atunci cand face un masaj. Incepe prin a se reculege pentru a fi in intregime concentrat asupra ceea ce face si isi indreapta intreaga constiinta, atentie si concentrare asupra masajului. Masajul se efectueaza pe podea, pe o saltea nu prea moale, dar confortabila, iar pacientul este imbracat, Totusi acesta trebuie sa poarte haine largi si comode spre a fi liber la miscarile de stretching.

Principalele tehnici folosite in masajul THAI sunt presopunctura si exercitii de extensie si tragere de tip yoga.

Presopunctura se aplica folosind degetele, coatele, antebratele, genunchii sau picioarele, in anumite puncte pe canalele energetice ale unei persoane, pentru a fluidiza circulatia energiei vitale (Prana) prin meridiane in scopul stimularii vindecarii. Presiunea este aplicata treptat, crescand intensitatea si tinand de regula punctul maxim de tensiune pentru trei secunde. Dupa retragerea presiunii zona respectiva se reconforteaza prin cateva miscari circulare cu degetele.

Exercitiile de intindere au efect de relaxare atat a musculaturii, cat si relaxare la nivel mental si emotional, de aceea acest tip de masaj mai este denumit si “yoga pasiva", intrucat terapeutul ghideaza cu prudenta corpul pacientului in pozitiile de stretching lent, explorand capacitatea mobilitatii si flexibilitatii individuale.

Beneficiile Masajului THAI

Lucrul asupra celor zece linii energetice are efect benefic pentru tratarea urmatoarelor afectiuni, lista nefiind exhaustiva: durere abdominala, anghina, anxietate, artrita reumatoida, astm, dureri de spate, de cap, de picioare, de umeri, de stomac, de articulatii, constipatie, tuse, crampe menstruale, depresie, ameteala, epilepsie, oboseala cronica, migrene, incontinenta urinara, indigestie, insomnie, letargie, afectiuni ale ficatului, ale plamanilor, congestii nazale, senzatii de greata, probleme respiratorii, sinuzite, stres, dureri de dinti, ulcer, infectii urinare, astenie.

Surse:
Masajul Thailandez-Curs practic, Dr?gan Constantin, editura Aldo Press, 2014
www.thaibodywork.ro

Parteneri